Weg magie, welkom zwart

Onderstaand artikel over de bundel Ons verlangen van Paul Bogaert verscheen in de rubriek ‘Zelf-Recensie’ in: Nieuwe Liefde, jg. 3, nr. 10 (winter 2013/2014), p. 69.

Ons verlangen. Gedichten.

Weg magie, welkom zwart

Paul Bogaert

Bij elke nieuwe dichtbundel van Paul Bogaert wordt het duidelijker: het komt niet meer goed. Ook Bogaerts laatste bundel ‘Ons verlangen’ duwt de lezer met de neus op de feiten: nooit zal alles af zijn, nooit zal alles zijn zoals we zouden willen.

Neem nu zijn reeks gedichten over het hedendaagse staafdiagram. Iedereen die wel eens een spreadsheet met cijfers en formules vult, weet hoe magisch het is om op de grafiekknop te klikken, hoe goed het voelt als dan automatisch de gracieuze grafiek verschijnt. Hebt u niets met Excel? Dan is de pretparkattractie de Dansende Fonteinen misschien een goede bril om naar deze reeks gedichten te kijken. Dansende fonteinen zijn op muziek bewegende fonteinen, die tegelijk door kleurspots beschenen worden.

Hoe men het ook bekijkt, “de bonte, imposante rijen van driedimensionale kolommen” sleuren de lezer mee in een visioen, “een amalgaam van ampères en Schweppes, een orgie van geel-groene geisers”. De voorstelling is elegant én vulgair, het klinkt kunstmatig én natuurlijk, het leest vlot én stroef, het is regelrecht én krom. Tot de heks Migraine al die mooie evenwichten in de backstage komt kortsluiten met onder haar armen een urne. Met daarin de as van Clown Anticlimax, die “zijn hele leven aan de uitrol van de status-quo heeft gewijd”. Weg magie. Welkom zwart.

En dat is maar één voorbeeld. Het is altijd hetzelfde met Paul Bogaert: alles is anders dan je zou willen. In deze vuile, wilde bundel vol netjes geordende gedichten eisen allerhande figuren de aandacht op: aanvallers en verdedigers, watjes en nietsontziende haviken. ‘Ons verlangen’ is een huiveringwekkende staalkaart van wat mensen elkaar allemaal aandoen. En dat met 26 letters.

En vindt u ook dat de afkorting ‘CEO’ inderdaad als een slijpschijf klinkt?

BOGAERT, Paul – ‘Weg magie, welkom zwart’ (Rubriek ZELF-RECENSIE) – in: Nieuwe Liefde, jg. 3, nr. 10 (winter 2013/2014), p. 69.