Paul Bogaert. Welcome hygiene

Onderstaande recensie over de bundel WELCOME HYGIENE van Paul Bogaert werd gepubliceerd in: Leesidee, maart 1997, p. 112-113.

WELCOME HYGIENE. Gedichten.


Paul Bogaert. Welcome hygiene

Koen Cuypers

Welcome hygiene is het poëziedebuut van Paul Bogaert (geb. 1968). Deze bundel heeft een bijzonder leidmotief: de mentale hygiëne of zoals de auteur zelf omschrijft:
“Wat men al niet doet om zijn gedachten te verzetten. Men kruipt in bed, men spoelt een fles uit, men maakt een wandeling in de bergen, men hanteert een tang, men vult een emmer of men probeert het haar goed te leggen. Bovenal legt men zich toe op mentale hygiëne.
Omdat men voor dit laatste opnieuw de gedachten moet verzetten, wordt men onrustig. Men begint zich onophoudelijk bewuster te verhouden tot wie men liefheeft, in de verte of nabij. Uiteindelijk spreekt men zichzelf en wie men liefheeft toe. Hoe krijgt men dan het hoofd nog leeg? Hoe schakelt men dan de onrust uit?”

Niet meteen een toonbeeld van ritmische klanken of toondichten van hoog niveau. Toch slaagt hij er met sommige van zijn schrijfsels in om je mee te voeren in een roes van fantasie. Vooral naar het einde toe, wanneer de langere gedichten bijna overgaan in korte prozastukjes, toont de auteur enige finesse te bezitten om het geschreven woord te laten leven.

Welcome hygiene is opgebouwd uit negen delen: ‘geef vis altijd een bed van ijs’, ‘zand’, ‘finale’, ‘twee keer’, ‘trappen’, ‘welcome hygiene’, ‘huisgerief’, ‘calm ic’, en ‘toestand’, onduidelijke titels die zeker de lading van de gedichten niet dekken. Ondanks deze ietwat ongelukkige gekozen overkoepelende titels – de gedichten zijn veelal naamloos – geeft Bogaert vooral de indruk zich te willen afzetten tegen de gangbare stramienen, maar hij kan niet altijd overtuigen.

CUYPERS, Koen – ‘Paul Bogaert. Welcome hygiene’ – In: Leesidee, maart 1997, p. 112-113.