Bundels


Ons verlangen

Ons verlangen

De Bezige Bij Antwerpen, 2013 - ISBN 9789085425168. Tweede druk, 2014 - ISBN 9789085425915
Herman de Coninckprijs 2014.

Inhoudsoverzicht

Gedichten uit Ons verlangen

Alle recensies over Ons verlangen

“[…] een huiveringwekkende staalkaart van wat mensen elkaar allemaal aandoen. En dat met zesentwintig letters.”
in: Nieuwe Liefde.

“[…] wie ter opening van een bundel ‘Eerst wat lucht’ schrijft, onderkent een gevoel van verstikking én doet in zekere zin – via de taal – een poging daaraan te ontsnappen. […] de wereld die Bogaert ontmaskert als verstikkend en waartegen hij met zijn poëzie ten aanval trekt, is tegelijkertijd de leverancier van het lexicon waarvan de eigen talige creativiteit de antipode vormt.”
in: DW B. Het hele artikel.

“Romantiek is er nooit, maar wanneer Bogaert zijn eigenzinnige objectiverende blik combineert met die spaarzame zin voor esthetiek, ontstaat er straffe taal, en inzicht.”
in: Knack Focus. Het hele artikel.

“Bogaert fileert niet alleen feilloos het bestaan waarin wij vandaag proberen te functioneren, maar ook ons verwachtingspatroon als lezer.”
in: De Morgen. Het hele artikel.

“[…] een sterke, knappe bundel […]
op: CultuurBewust.nl. Het hele artikel.

“Onnavolgbaar. […] ‘Zo elegant en vulgair tegelijk dat het niemand verveelt’”
in: Poëziekrant.

“[…] een raadselachtige, uiteindelijk grimmige bundel over, ja inderdaad, ons verlangen, over de liefde en over wat de liefde vooral niet is.”
op: Cutting Edge. Het hele artikel.

“Paul Bogaert maakt indruk met gekke, geestige poëzie.”
in: Trouw. Het hele artikel.

“Toch breekt […] regelmatig de lyriek uit, die zich vervolgens als een strovuur tussen de regels door een weg baant. Bogaert is […] iemand die de taal naar zijn hand kan zetten - en die de taal soms ook, zoals een voetballer dat soms met een bal kan, het werk laat doen […]”.
op: De Contrabas.
“[…] geestig en vilein […]”
in: De Groene Amsterdammer. Het hele artikel.

“Zo zeker en geordend als de bundel zich van de buitenkant voordoet, zo’n chaotische, boze droom lijkt hij van binnen. […] Is ‘ons verlangen’ er vooral een naar zekerheid?”
in: de Volkskrant. Het hele artikel.

“Knap hoe Paul Bogaert de poëziebundel als kunstvorm een eigen draai heeft weten te geven.”
op: de Reactor / in: de Leeswolf. Het hele artikel.

“Gezien worden is wellicht ons diepste verlangen. Misschien wel bewonderd, maar boven alles aanvaard als wie we zijn. Wat mij betreft is Paul Bogaert al een flink eind. Ons Verlangen is een prachtige gelaagde bundel.”
op: Meander. Het hele artikel.

“Paul Bogaert is momenteel een van de markantste stemmen in het Vlaamse poëzielandschap, omdat hij zo’n precies oor heeft voor de ladingen die taal bedoeld en onbedoeld kan hebben.”
op: Cobra.be. Het hele artikel.

“Het is alsof je een bord eten krijgt opgediend, waarvan sommige ingrediënten nog leven.”
op: Tzum. Het hele artikel.

“De Bogaert-mens is een ultiem onzeker, onwetend wezen, vol emoties en hunkering […]”. “Je kunt je afvragen of Bogaert nog iets anders te bieden heeft dan het nogal misantropische menselijk tekort dat hij almaar in beeld brengt, maar op een of andere geheimzinnige manier wint hij mij toch telkens weer voor zijn mensbeeld, zo waar, zo raak verwoord.”
in: Awater.

“Er wordt in deze bundel getest, getraind, geanalyseerd. Diversiteit is troef.”
in: Ons Erfdeel.

Alle recensies over Ons verlangen


de Slalom soft

Cover de Slalom soft

Meulenhoff|Manteau, 2009 - Colofon - ISBN 9789085421931.
Cultuurprijs van de Vlaamse Gemeenschap 2010-2011 Poëzie.
Herman de Coninckprijs 2010. Nominatie voor VSB Poëzieprijs 2011 en voor H.C. Pernathprijs 2011.
Lyrik-Empfehlung 2013.

Het Jaar van de Soep. De sfeer in het kantoor is gespannen. Er moeten namen worden bedacht en de airco werkt niet zoals het hoort.
In het zwemparadijs heerst een klimaat van enthousiasme en opwinding, vooral in de glijbanen. Tot de badmeester in de problemen komt. Hij wordt ondervraagd door drenkelingen en persoonlijke coaches. De badmeester probeert zich te concentreren. Maar het niveau is gezakt. Het kwaad is geschied.
In de Slalom soft focust Paul Bogaert op de gebrevetteerde werkmens in zijn verhitte stolp, die zich voor elk uitwerpsel op afroep rept van hier naar daar “in de potsierlijke choreografie met het lange schepnet”. Volledige flaptekst.

Inhoudsoverzicht

Gedichten uit de Slalom soft

Recensies over de Slalom soft


AUB

 Alle gedichten

Meulenhoff|Manteau, 2006. - Colofon - ISBN 9789085420514.
Genomineerd voor de driejaarlijkse Cultuurprijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Poëzie 2007.

“Hoe je wensen voor werkelijkheid kunt nemen. In AUB vraagt en geeft Paul Bogaert uitleg bij tal van abnormaal normale situaties. De gedichten […] staan daarom vol anderen, ook ongenode. Ze lopen elkaar voor de voeten, als getuigen van een verstoorde gang van zaken.” Volledige flaptekst.

Alle gedichten

Recensies over AUB


Circulaire systemen

Cover Circulaire systemen Alle gedichten

Meulenhoff, 2002. ISBN 9029071281. Uitverkocht.
Genomineerd voor de Hugues C. Pernathprijs 2003.

Airconditioning, het bed der geliefden, de bedelarij, betonmolens, de bloedsomloop, centrale verwarming, een bepaald circuit, het curriculum vitae, delinquentie, de draaideur, elektriciteit, fonteinwater, gehijg, de glasbak, hoerenbezoek, het horloge, interpretatie, kermisattracties, kip aan het spit, een kringloop, een mengmachine, de mode, ontspanning, oogcontact, opwinding, reanimatie, refreinen, de roltrap, de rotonde, de roulette, de slotgracht, speeltuintuig, de sproeier, de ventilator, verslaving, wandellussen, de wandklok, al wat men verlangt, al wat men bestrijdt. Volledige flaptekst.

Alle gedichten

Recensies over Circulaire systemen


WELCOME HYGIENE

Cover WELCOME HYGIENE Alle gedichten

Meulenhoff|Manteau, 1996. Derde druk: Manteau, 1997.
ISBN B 9022314170 - ISBN NL 9029060220. Uitverkocht.
Provinciale Prijs voor Letterkunde Poëzie van de provincie Vlaams-Brabant 1997.

“Wat men al niet doet om zijn gedachten te verzetten. Men kruipt in bed, men spoelt een fles uit, men maakt een wandeling in de bergen, men hanteert een tang, men vult een emmer of men probeert het haar goed te leggen. Bovenal legt men zich toe op mentale hygiëne.
Omdat men voor dit laatste opnieuw de gedachten moet verzetten, wordt men onrustig. Men begint zich onophoudelijk bewuster te verhouden tot wie men liefheeft, in de verte of nabij. Uiteindelijk spreekt men zichzelf en wie men liefheeft toe. Hoe krijgt men dan het hoofd nog leeg? Hoe schakelt men dan de onrust uit?” Volledige flaptekst.

Alle gedichten

Recensies over WELCOME HYGIENE